Jaki rodzaj podłogi wybrać do kuchni?

Kuchnia to miejsce w domu, gdzie dzieje się najwięcej. Tutaj się kroi, szatkuje, smaży i gotuje. To tutaj na podłogę spada najwięcej – krople wina, tłuste plamy od oleju czy potłuczone naczynie. Wszystko to oznacza, że podłoga w kuchni powinna być trwała, odporna na zabrudzenia oraz ładna, współgrająca z aranżacją wnętrza. Ponadto podczas każdego remontu zdarzają się sytuacje, których nie udało się przewidzieć i trzeba sobie z nimi radzić na gorąco. Zanim więc zdecydujemy z czego będzie nasza podłoga w kuchni, warto dowiedzieć się jak najwięcej o dostępnych materiałach, żeby uniknąć błędów podczas urządzania kuchni. W tekście podpowiadamy, jakie podłogi wybrać do kuchni.

Urządzając kuchnie stajemy przed dylematem, jaką podłogę do niej wybrać? Każda ma swoje plusy i minusy. Podłoga z płytek ceramicznych jest łatwa do czyszczenia, z kolei posadzkę z gresu trudno zaplamić. Wykończenie podłogi kuchennej terakotą i klinkierem jest całkiem praktyczne, jednak ich ułożenie wiąże się z większymi kosztami. Podłoga z kamienia jest modna i wytrzymała. Z kolei konglomeraty granitowo-kwarcowe mają ciekawe kolory, są trwałe i dość odporne. Wyjaśniamy, który z tych materiałów wykończeniowych najlepiej sprawdzi się w na podłodze w Twojej kuchni. 

Płytki ceramiczne
Materiał ten jest łatwy w utrzymaniu czystości oraz odporny na ścieranie. Płytki można łatwo odmyć, doczyścić i wypielęgnować bez użycia specjalnych środków. Na rynku znajdziemy całe bogactwo kształtów i rozmiarów – kwadrat czy prostokąt, połysk albo mat, gładkie lub chropowate. Płytki łatwo też dopasować do każdego rodzaju aranżacji, zarówno rustykalnej, klasycznej, a już z pewnością nowoczesnej. Ponadto są one twarde i wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne, a więc upuszczony na nie kubek z całą pewnością przegra starcie. Niestety te mocno oszlifowane są bardzo śliskie i zimne.

Gres, terakota i klinkier
Na podłogę w kuchni chętnie stosuje się gres porcelanowy i szkliwiony, ponieważ posiada niską nasiąkliwość, nie wyciera się szybko i nie robią się na nim plamy. Równie dobre na podłogę, ale mniej odporne są terakota i klinkier. Materiały te łatwiej się wycierają, jednak częściej pękają i obtłukują się. Co więcej, ułożenie tych płytek na podłodze w kuchni jest dość drogie. Wykończona tak podłoga jest wprawdzie praktyczna, jednak zimna.

Kamień
Materiał ten jest wodoodporny i trwały, a jego właściwości idealnie wpisują się w potrzeby kuchennych eksperymentów. Płytki granitowe odznaczają się wysoką kwasoodpornością. Warte uwagi są również konglomeraty granitowo-kwarcowe, które posiadają nietuzinkową kolorystykę. Warto dodać, że płytki kamienne są zazwyczaj dostępne w większych rozmiarach niż ceramiczne, w związku z czym świetnie sprawdzą się na dużych płaszczyznach. Spoiny pomiędzy nimi są przy tym niewielkie, dzięki czemu możemy łatwo osiągnąć efekt gładkiej, niemal lustrzanej powierzchni. Kamień to też najdroższa opcja, jednak nawet po kilkunastu latach podłoga będzie wyglądać jak nowa.
 

 

Powiązane artykuły

Kontakt

ul. Heleny 10 30-838 Kraków

Telefon: 712 997 047

E-mail: redakcja@kapitalnydom.pl

 

Co znajdziesz na stronie?

KapitalnyDom.pl to strona współtworzona przez 3 projektantki wnętrz i panie domu, które dzielą się swoimi doświadczeniami domowymi.

O nas

Portal z praktycznymi poradami dla domu, z przeznaczeniem dla Pań domu, ale i dla początkujących architektów wnętrz. Portal prowadzony przez ludzi z branży, którzy doskonale znają problemy i potrzeby większości domowników.