Blaty w kuchni - czy warto inswestować w drewniane?
7 maja 2018Drewniane blaty kuchenne cieszą się dużą popularnością. Największym atutem tego rodzaju blatów jest naturalne piękno drewna, które wzbogaca styl i charakter każdej kuchni. Jednak blaty drewniane mają również swoje wady. Należy być ich świadomym wybierając to rozwiązanie do swojej kuchni. Jakie są mocne i słabe strony drewnianych blatów?
Największe zalety blatów z drewna
Wspomnieliśmy już o największym plusie drewnianych blatów. Jest nim piękny wygląd. Blaty z drewna mogą prezentować się wyjątkowo efektownie, a przy okazji dają kuchni ciepło i przytulność, której nie zapewni żaden inny rodzaj materiału. Drewno jest nie tylko cieplejsze, jeśli chodzi o wygląd. Jest także cieplejsze w dotyku, niż wiele innych materiałów, takich jak płytki, kamień czy beton.
Kolejną zaletą drewnianych blatów jest ich różnorodność. Istnieje wiele rodzajów blatów drewnianych. W dalszym ciągu szeroko stosowane jest drewno z drzew liściastych takich, jak klon, dąb, brzoza czy wiśnia. Naturalne wybarwienie nadaje każdemu z tych gatunków drewna indywidualny charakter.
Drewniane blaty wyróżnia ich uniwersalność. Pasują do różnorodnych aranżacji i stylów wnętrza. Sprawdzają się w kuchniach tradycyjnych, wiejskich, w stylu francuskim lub śródziemnomorskim. Stosowane są także w pomieszczeniach nowoczesnych i eklektycznych.
Trudno nie wspomnieć o aspekcie ekologicznym zastosowania blatów drewnianych. I choć większość blatów nie jest robionych z odzyskiwanego drewna, to moda na blaty z recyklingu wciąż rośnie. Duża część kuchennych blatów drewnianych nadaje się do recyklingu.
Wady blatów z drewna
Drewniane blaty wymagają właściwego uszczelnienia. Jeśli drewniany blat nie jest odpowiednio zabezpieczony, jego powierzchnia staje się porowata. Mogą się w niej łatwo ukrywać i rozmnażać zarazki. Na niezabezpieczoną drewnianą powierzchnię źle wpływa również woda. Woda, która zbyt długo znajduje się na blacie może zacząć przedostawać się do środka.
Drewniane blaty trzeba także odnawiać. Z czasem blat zaczyna, bowiem wykazywać pewne zużycie. Konieczne staje się ponowne nałożenie warstwy ochronnej, ale przed tym zabiegiem należy powierzchnię przeszlifować. W zależności od intensywności użytkowania, blat może wymagać odnowienia już po 10 latach eksploatacji.
Sporym problemem mogą być również zadrapania i uszkodzenia mechaniczne. Ponieważ drewno jest bardziej miękkie, niż płytki, kamień i metal, może łatwiej ulegać uszkodzeniom. Niektórzy właściciele drewnianych blatów uważają te skazy za dodające im charakteru. Jednak czasami zarysowania czy wgniecenia wyglądają po prostu nieestetycznie.