Kuchnia idukcyjna - plusy i minusy

Rozwój technologiczny sprawia, że przygotowywanie posiłków staje się coraz łatwiejsze i szybsze. Dlatego planując zakup płyty kuchennej, warto rozważyć kuchnię indukcyjną. Bezpieczne gotowanie i kontrola temperatury to główne powody, dla których kuchnie indukcyjne wygrywają konkurencję z kuchniami gazowymi lub elektrycznymi. Istnieje jednak wielu sceptyków, którzy podchodzą do gotowania indukcyjnego z ogromną nieufnością. Jakie są plusy i minusy kuchni indukcyjnych?

Podstawowe zalety kuchni indukcyjnych
Kuchenki indukcyjne gwarantują przede wszystkim szybkie, bezpieczne i wydajne gotowanie. Co więcej, mogą pomóc nam zaoszczędzić sporo pieniędzy na rachunkach za energię elektryczną. Płyty indukcyjne nagrzewają się do 50 % szybciej, a temperaturę można regulować w sposób łatwy i bardzo dokładny. Gotowanie indukcyjne jest bardzo bezpieczne z kilku powodów. Powierzchnia otaczająca elementy grzewcze jest chłodniejsza, bo nie nagrzewa się. Kuchenki posiadają funkcje bezpieczeństwa, które zapobiegają przegrzaniu urządzenia lub żywności. Można także zablokować je, uniemożliwiając dzieciom zmianę ustawień. Są wyposażone w czujniki, które mogą wykryć nieodpowiednie naczynia, niskie napięcie i wiele innych potencjalnych zagrożeń. Nie wykorzystują otwartego ognia, więc ograniczają ryzyko poparzenia. Z kuchni indukcyjnych każdy może z łatwością korzystać, w tym osoby niepełnosprawne. Komfort użytkowania zapewniają zaawansowane panele sterowania oraz funkcja kontroli czasu. Z innych zalet kuchni indukcyjnych warto wymienić łatwość ich czyszczenia. 

Minusy kuchni indukcyjnych
Chociaż płyty indukcyjne posiadają wiele zalet, mają również kilka wad, które mogą zniechęcić kupujących. Okazuje się, że płyta indukcyjna nie zawsze jest najlepszą opcją. Kuchenki indukcyjne są przede wszystkim droższe od elektrycznych lub gazowych odpowiedników. Mogą być używane tylko z naczyniami przystosowanymi do indukcji lub płytami wykonanymi ze stali nierdzewnej lub żeliwa. Dużej wielkości indukcyjne płyty kuchenne mogą zużywać dużo energii, więc generują wyższe rachunki za energię elektryczną. Większość płyt indukcyjnych jest trudna do utrzymania w niskiej temperaturze, dlatego trudno jest po prostu podgrzać jedzenie, bez konieczności gotowania. Zaleca się czyszczenie tych urządzeń wyłącznie za pomocą ciepłej wody lub środków przeznaczonych do kuchni indukcyjnych. Kuchenki indukcyjne, w przeciwieństwie do kuchenek gazowych, nie mogą być używane podczas przerwy w zasilaniu. Sporym wyzwaniem może okazać się ich wymiana lub naprawa. 

Chociaż istnieją pewne wady, które mogą zniechęcać kupujących, indukcyjne płyty kuchenne są najlepszą opcją dostępną na rynku. Są łatwe w obsłudze, ich sterowanie jest intuicyjne, a proces gotowania przebiega znacznie szybciej. Te urządzenia wyglądają efektownie w każdej kuchni, bez względu na jej aranżację.

Powiązane artykuły

Kontakt

ul. Heleny 10 30-838 Kraków

Telefon: 727 977 788

E-mail: redakcja@kapitalnydom.pl

 

Polecane

elektryk

zasłony Kraków

Partner strony

alkohit.pl

lampy ogrodowe

 

Co znajdziesz na stronie?

KapitalnyDom.pl to strona współtworzona przez 3 projektantki wnętrz i panie domu, które dzielą się swoimi doświadczeniami domowymi.

O nas

Portal z praktycznymi poradami dla domu, z przeznaczeniem dla Pań domu, ale i dla początkujących architektów wnętrz. Portal prowadzony przez ludzi z branży, którzy doskonale znają problemy i potrzeby większości domowników.