Piekarnik parowy, czy warto?

Od dawna już wiemy, że potrawy pieczone zdrowsze są od tych smażonych, dlatego coraz częściej na naszych stołach goszczą pieczone frytki, mięsa czy ryby. Okazuje się, że może być jeszcze zdrowiej oraz smaczniej – możemy jednocześnie piec nasze potrawy i gotować je na parze! Obecnie technologia bardzo szybko się rozwija z korzyścią dla nas – czyli dla konsumentów. Dzięki piekarnikowi parowemu nasze dania będą szybsze w przygotowaniu, zdrowsze oraz prostsze. Pomyślcie – czy może być lepsze połączenie niż jednoczesne pieczenie potrawy i gotowanie jej na parze? Chyba nie. Jeśli dalej się zastanawiasz nad tym czy warto kupić sobie piekarnik parowy to zapraszam Cię do lektury tego artykułu, a na pewno zmienisz zdanie!

Jak działa piekarnik parowy?
Przede wszystkim musimy odpowiedzieć sobie na zasadnicze pytanie – jak konkretnie działa taki piekarnik parowy. Otóż jest normalny piekarnik, który posiada także dodatkową funkcję do gotowania na parze. Można go także określić jako zwykłą kuchenkę, która może nam pomóc przygotować pyszne potrawy za pomocą pary wodnej. Powinieneś wiedzieć, że pieczenie z użyciem pary wodnej ma spowodować, że pieczone mięsa są bardziej soczyste, a skórka kurczaka o wiele bardziej chrupiąca. Oczywiście wciąż za wysokie temperatury w tym urządzeniu odpowiadają palniki gazowe lub grzałki elektryczne, a para jest tutaj jedynie wspomagaczem. Jest to swego rodzaju dodatek, który ma za zadanie uczynić nasze potrawy o wiele smaczniejsze oraz zdrowsze. W tego rodzaju piekarnikach istnieje też możliwość wyboru programu, który pozwoli nam pieczenie w którym około 50 procent ciepła w piekarniku będzie rezultatem obecności w nim pary wodnej. Warto także zaznaczyć, że taki piekarnik spokojnie może nam zastąpić wszelkiego rodzaju urządzenia do gotowania na parze, ponieważ w każdej chwili możemy wybrać u niego program gotowania na parze, co jest dużym ułatwieniem oraz usprawnieniem w naszym codziennym gotowaniu. 

Czym się różni zwykły piekarnik od piekarnika parowego?
Zasadnicza różnica pomiędzy tymi dwoma piekarnikami polega na tym, że w piekarnikach parowych mamy możliwość sprawdzania ilości wytwarzanej przez nich pary wodnej. Natomiast nasz piekarnik będzie działał dokładnie tak samo jak zwykły piekarnik w sytuacji, gdy wyłączymy u niego funkcję pary wodnej. 

Czym się kierować przy wyborze piekarnika parowego?
Kupując piekarnik parowy koniecznie powinniśmy zdecydować się na ten model, który ma w nazwie piekarnik parowy z funkcją pieczenia albo piekarnik tradycyjny z funkcją pary, ponieważ tylko wtedy nasz piekarnik będzie w stanie pełnić te dwie funkcje, czyli będzie nam służył do gotowania na parze i do pieczenia.

Powiązane artykuły

Kontakt

ul. Heleny 10 30-838 Kraków

Telefon: 712 997 047

E-mail: redakcja@kapitalnydom.pl

 

Co znajdziesz na stronie?

KapitalnyDom.pl to strona współtworzona przez 3 projektantki wnętrz i panie domu, które dzielą się swoimi doświadczeniami domowymi.

O nas

Portal z praktycznymi poradami dla domu, z przeznaczeniem dla Pań domu, ale i dla początkujących architektów wnętrz. Portal prowadzony przez ludzi z branży, którzy doskonale znają problemy i potrzeby większości domowników.