Jak najlepiej przechowywać pieczywo
31 sierpnia 2020Odpowiednie przechowywanie chleba przede wszystkim pozwala cieszyć się jego świeżością, a także zapobiega pleśnieniu. Jak najlepiej przechowywać chleb? oto kilka istotnych zasad
Jak najlepiej przechowywać chleb? – 5 zasad
Nie ma wątpliwości, że świeże i chrupiące pieczywo smakuje najlepiej. Jednakże jak najlepiej przechowywać pieczywo, aby zachowało świeżość jak najdłużej i nie pleśniało. Istnieje kilka podstawowych
- Regularnie myj chlebak, najlepiej raz w tygodniu. Bakterie, które zbierają się wewnątrz, przyśpieszają psucie się pieczywa. Do mycia używać delikatnych detergentów, które mogą być stosowane do powierzchni mających kontakt z żywnością.
- Nie trzymaj pieczywa w foliowych opakowaniach. Nie zapewniają one cyrkulacji powietrza. W efekcie zbiera się wilgoć, która skutkuje pleśnieniem.
- Długość zachowania świeżości zależy od rodzaju pieczywa. Pieczywo z białej mąki schnie szybciej. Natomiast te wypiekane na naturalnym zakwasie cechują się najdłuższą świeżością.
- nie trzymaj ciepłego chleba w foliowych torebkach lub plastikowych workach, ponieważ zaparzy się.
- Przechowuj chleb w temperaturze pokojowej
W czym przechowywać chleb?
Chleb można przechowywać na kilka sposobów:
- w chlebaku – czyli specjalny pojemnik T najczęściej wybierany sposób przechowywania pieczywa,
- w lodówce - wiele osób przechowuje pieczywo w lodówce, zwłaszcza w okresie letnim. Niska temperatura sprawia, ze pieczywo szybciej się psuje. Jednakże automatyczni traci miękkość oraz puszystość,
- w foliowym opakowaniu - zapobiegają one wysychaniu pieczywa. Niestety nie zapewniają odpowiedniej cyrkulacji powietrza. W efekcie pieczywo szybciej pleśnieje,
- lniane woreczki - len zapewnia dobrą cyrkulację powietrza. Przetrzymywane w nim pieczywo zachowuje walory smakowe, a także chrupkość i świeżość,
Jaki chlebak wybrać?
Wybór chlebaka, choć z pozoru wydaje się dość prosty, wcale taki nie jest. Obecnie na rynku występuje ogromny wybór od względem materiału, z którego wykonany jest chlebak. Zanim zdecydujesz się na konkretny model, zwróć uwagę na materiał, z którego jest wykonany, bowiem charakteryzują się innymi cechami:
- metalowy - cechuje się szybkim nagrzewaniem. Dlatego nie powinno się go trzymać blisko źródła ciepła. Ponadto nie sprzyja nadmiernej wilgoci,
- plastikowy - nie zapewnia cyrkulacji powietrza. W efekcie pieczywo szybciej się psuje,
- drewniany i bambusowy – gwarantują odpowiednią wilgotność jak i temperaturę. Dzięki temu chleb nie pleśnieje ani nie wysycha, zachowując świeżość,
- ceramiczny - jest łatwy w utrzymaniu czystości, a także higieniczny. Dużym atutem jest brak wchodzenia w reakcje z pieczywem. Ponadto pieczywo nie wysycha w nim.
Ponadto, warto zwrócić uwagę na wielkość, która uzależniona jest od ilości domowników. Single oraz pary mogą postawić na mniejsze modele. W większych rodzinach sprawdzą się duże chlebaki, które pomieszczą kilka rodzajów pieczywa. Warto również zwrócić uwagę na design. Jeśli chlebak ma stać na widoku, dobierz go kolorystycznie do aranżacji kuchni.