Jak najlepiej przechowywać pieczywo

​Odpowiednie przechowywanie chleba przede wszystkim pozwala cieszyć się jego świeżością, a także zapobiega pleśnieniu. Jak najlepiej przechowywać chleb? oto kilka istotnych zasad

Jak najlepiej przechowywać chleb? – 5 zasad

Nie ma wątpliwości, że świeże i chrupiące pieczywo smakuje najlepiej. Jednakże jak najlepiej przechowywać pieczywo, aby zachowało świeżość jak najdłużej i nie pleśniało. Istnieje kilka podstawowych

  1. Regularnie myj chlebak, najlepiej raz w tygodniu. Bakterie, które zbierają się wewnątrz, przyśpieszają psucie się pieczywa. Do mycia używać delikatnych detergentów, które mogą być stosowane do powierzchni mających kontakt z żywnością.
  2. Nie trzymaj pieczywa w foliowych opakowaniach. Nie zapewniają one cyrkulacji powietrza. W efekcie zbiera się wilgoć, która skutkuje pleśnieniem.
  3. Długość zachowania świeżości zależy od rodzaju pieczywa. Pieczywo z białej mąki schnie szybciej. Natomiast te wypiekane na naturalnym zakwasie cechują się najdłuższą świeżością.
  4. nie trzymaj ciepłego chleba w foliowych torebkach lub plastikowych workach, ponieważ zaparzy się.
  5. Przechowuj chleb w temperaturze pokojowej

W czym przechowywać chleb?

Chleb można przechowywać na kilka sposobów:

  • w chlebaku – czyli specjalny pojemnik T najczęściej wybierany sposób przechowywania pieczywa,
  • w lodówce - wiele osób przechowuje pieczywo w lodówce, zwłaszcza w okresie letnim. Niska temperatura sprawia, ze pieczywo szybciej się psuje. Jednakże automatyczni traci miękkość oraz puszystość,
  • w foliowym opakowaniu - zapobiegają one wysychaniu pieczywa. Niestety nie zapewniają odpowiedniej cyrkulacji powietrza. W efekcie pieczywo szybciej pleśnieje,
  • lniane woreczki - len zapewnia dobrą cyrkulację powietrza. Przetrzymywane w nim pieczywo zachowuje walory smakowe, a także chrupkość i świeżość,

Jaki chlebak wybrać?

Wybór chlebaka, choć z pozoru wydaje się dość prosty, wcale taki nie jest. Obecnie na rynku występuje ogromny wybór od względem materiału, z którego wykonany jest chlebak. Zanim zdecydujesz się na konkretny model, zwróć uwagę na materiał, z którego jest wykonany, bowiem charakteryzują się innymi cechami:

  • metalowy - cechuje się szybkim nagrzewaniem. Dlatego nie powinno się go trzymać blisko źródła ciepła. Ponadto nie sprzyja nadmiernej wilgoci,
  • plastikowy - nie zapewnia cyrkulacji powietrza. W efekcie pieczywo szybciej się psuje,
  • drewniany i bambusowy – gwarantują odpowiednią wilgotność jak i temperaturę. Dzięki temu chleb nie pleśnieje ani nie wysycha, zachowując świeżość,
  • ceramiczny - jest łatwy w utrzymaniu czystości, a także higieniczny. Dużym atutem jest brak wchodzenia w reakcje z pieczywem. Ponadto pieczywo nie wysycha w nim.

Ponadto, warto zwrócić uwagę na wielkość, która uzależniona jest od ilości domowników. Single oraz pary mogą postawić na mniejsze modele. W większych rodzinach sprawdzą się duże chlebaki, które pomieszczą kilka rodzajów pieczywa. Warto również zwrócić uwagę na design. Jeśli chlebak ma stać na widoku, dobierz go kolorystycznie do aranżacji kuchni.

Powiązane artykuły

Kontakt

ul. Heleny 10 30-838 Kraków

Telefon: 539 810 528

E-mail: redakcja@kapitalnydom.pl

 

Co znajdziesz na stronie?

KapitalnyDom.pl to strona współtworzona przez 3 projektantki wnętrz i panie domu, które dzielą się swoimi doświadczeniami domowymi.

O nas

Portal z praktycznymi poradami dla domu, z przeznaczeniem dla Pań domu, ale i dla początkujących architektów wnętrz. Portal prowadzony przez ludzi z branży, którzy doskonale znają problemy i potrzeby większości domowników.