Fornirowane meble kuchenne
2 września 2014Choć meble fornirowe nie są modne już od dłuższego czasu, jednak wciąż mają wielu zwolenników. Zastanawiając się jakie meble wybrać do kuchni, czy to drewniane, czy z płyty warto również, rozważyć meble z forniru, ponieważ mają wiele zalet. Na początku warto dowiedzieć się czym fornir dokładnie jest. Jest to rodzaj okleiny, cienkich płatów drewna, najczęściej grubego na kilka milimetrów. Są wytwarzane z dębu, buku, jesionu lub sosny. Ponieważ wierzchnia warstwa mebli jest produkowana z drewna, dlatego fronty mogą ciemnieć, żółknąć, jaśnieć - będą się zachowywały podobnie jak zwykle drewniane wyposażenie.
Fornirowe meble są produkowane z drewna wysokiej jakości, dlatego mogą służyć przez wiele lat. Meble nie pękają, nie zmieniają swojego pierwotnego kształtu, nie reagują w żaden sposób z żywnością, są bardzo odporne na zarysowania, a jednocześnie tańsze od drewnianych mebli. Do największych zalet fornirowanych mebli kuchennych należy zaliczyć to, że są wyjątkowo trwałe, dlatego znakomicie sprawdzają się w kuchni, gdy w trakcie gotowania zmienia się temperatura otoczenia, panuje duża wilgotność. Meble po kilku latach użytkowania można odnowić poprzez zeszlifowanie wierzchniej warstwy i nałożenie nowego forniru - dzięki temu, niewielkim kosztem stare meble mogą wyglądać jak nowe. Jeżeli zdecydujemy się na fronty z naturalnego drewna, kuchnia z takimi meblami będzie wyglądać klasycznie i szlachetnie, posiadając naturalny urok drewna. Choć fornirowane meble nie należą do najtańszych, jednak warto je rozważyć ze względu na wysoką jakość.
Komentarze:
Mebelki bardzo fajne, to fakt, chociaż z cenami to czasem różnie bywa, sklepy potrafią sobie trochę za nie zaśpiewać. Ale na otomeble akurat cenki mają fajne