Rodzaje ekspresów do kawy

Istnieją trzy rodzaje ekspresów do kawy. Pierwszy z nich to ekspres przelewowy. Ekspres przelewowy to taki, w którym wrzątek dozowany jest do pojemnika z kawą mieloną a napar przesącza się przez filtr do dzbanka. Jednakże woda nie jest pod ciśnieniem tak jak w ekspresie ciśnieniowym, tylko gorąca. Z powodu długiego kontaktu wody ze zmieloną kawą napar może zawierać zwykle więcej kofeiny. Użycie takiego ekspresu zaczyna się od włożenia papierowego filtra do pojemnika na kawę. I tak jak sama nazwa wskazuje do pojemnika na kawę należy wsypać kawę a do pojemnika na wodę wlać wodę.

 

Po zamknięciu tych pojemników powinno nastąpić uruchomienie urządzenia. Następnie porcja wody wlewa się do zbiorniczka z grzałką, następuje jej zagotowanie i z powodu wzrostu ciśnienia woda płynie rurką do góry. Kolejne porcje wody wlewają się do filtra z kawą i przelewając się przez nią tworzy się napar, który wlewa się do dzbanka umieszczonego pod filtrem. Kiedy woda w zbiorniku się skończy, grzałka nagrzewa się bardziej, aż do zadziałania wyłącznika bimetalicznego i cyklicznie włącza się i wyłącza podgrzewając płytę na której stoi dzbanek, dzięki temu kawa pozostaje ciepła.

 

Drugim rodzajem ekspresu jest ekspres ciśnieniowy, który jak sama nazwa wskazuje przygotowuje kawę przy użyciu ciśnienia. Taki ekspres wyposażony jest zazwyczaj w dysze służącą do spienienia mleka. Ten rodzaj ekspresów dzieli się jeszcze na trzy rodzaje. Pierwszym z nich jest tak zwana kawiarka. Jest to ekspres, w którym ciśnienie wytwarzane jest przez parę wodną powstałą po zagotowaniu wody. Ekspres taki składa się z trzech części pojemnika na wodę, pojemnika na kawę oraz pojemnika na gotowy napar. Ekspres ten działa w taki sposób, że po ustawieniu go na płomieniu lub płycie kuchennej, woda w dolnym zbiorniku gotuje się, a ciśnienie wytworzone przez powstałą parę wodną powoduje przetłoczenie wody do góry przez kawę. Tworzący się napar zbierany jest w górnym zbiorniku. Kolejnym rodzajem ekspresu ciśnieniowego jest ekspres ręczny zwany również kolbowym. Jest to urządzenie, w którym woda o odpowiedniej temperaturze ok 90°C, dozowana jest pod ciśnieniem wytwarzanym przez pompę do pojemnika zawierającego zmieloną kawę. W wyniku zastosowania ciśnienia ok.10 barów, kawa z ekspresu ciśnieniowego posiada charakterystyczną jasnobrązową piankę, składającą się z oleistych substancji wyciśniętych z kawy i nadających jej niepowtarzalny smak, aromat i wygląd.

 

Ostatnim rodzajem ekspresu jest ekspres automatyczny, do którego zazwyczaj wkłada się gotowe kapsułki zależne rodzajem od preferowanej kawy.

 

Komentarze:

 

Ekspres do kawy – no moim zdaniem podstawa, to każdego mieszkania! Jak go nie miałem, to się dało żyć. Ale jak się już go ma, to sobie nie wyobrażam życia bez niego ;)

Dodaj komentarz:

Powiązane artykuły

Kontakt

ul. Heleny 10 30-838 Kraków

Telefon: 712 997 047

E-mail: redakcja@kapitalnydom.pl

 

Co znajdziesz na stronie?

KapitalnyDom.pl to strona współtworzona przez 3 projektantki wnętrz i panie domu, które dzielą się swoimi doświadczeniami domowymi.

O nas

Portal z praktycznymi poradami dla domu, z przeznaczeniem dla Pań domu, ale i dla początkujących architektów wnętrz. Portal prowadzony przez ludzi z branży, którzy doskonale znają problemy i potrzeby większości domowników.